Heisenberg

Vad är egot? Illusionen av egot

Skulle du identifiera dig som ditt namn, personlighet eller kropp? Eller är det bara verktyg som du använder dig av i den fysiska världen? Har du någonsin funderat över din verkliga identitet och undrat vem du egentligen är? Det är högst troligt att du aldrig gjort det men genom att ställa sig frågan dyker det upp en hel del intressanta insikter om egot.

Personlighetstest: Är du INFJ?

Jag har en PDF-guide som förklarar personlighetstyper och ger dig en konkret beskrivning av vem du är och varför du agerar som du gör (med hjälp av Myer Briggs). Den är gratis. Ange din e-post nedan så skickar jag e-boken.

Vem är jag?

Ta en minut och kolla på dina händer och ställ dig frågan – är jag mina händer?

Låt säga att du förlorar dina händer i en olycka, skulle du fortfarande vara dig själv?

Såklart.

Ta en minut och kolla på dina ben och ställ dig samma fråga. Om du inte hade några ben, skulle du fortfarande vara dig själv?

Ja visst.

Så frågan blir, vilken del av dig är du? Finns det en del som om den togs bort, skulle innebära att du inte längre var dig själv?

Kanske mitt huvud?

Vilken del av huvudet skulle det vara? Skulle det vara din personlighet, dina minnen, erfarenheter, kunskaper etc?  

Låt säga att din personlighet påverkades allvarligt efter en olycka. Skulle du fortfarande vara dig själv?

Såklart.

Även om din personlighet skulle förändras helt och hållet så skulle du fortfarande vara samma person. Tänk bara på vad din personlighet har förändrats under de senaste 10 – 15 åren.

Du har varit olika personer hela livet – men alla har varit dig. Vad är du isåfall?

Vi tror ofta att vi är våra personligheter, kroppar, kunskaper och förmågor. Men om du skulle vara strandsatt på en öde ö så skulle du fortfarande vara dig själv.

Eller låt säga att du är sångare och förlorar din röst. Skulle du fortfarande vara dig själv?

Du ser vart det här är påväg…

De sakerna som du tror är dig, är bara delar av den du är. Men ingen av dessa delar enskilt utgör vem du är. Det är allting tillsammans som gör dig den du är.

Vad är egot?

Egot är vår identifiering med våra tankar, känslor, åsikter, vanor, kropp etc.

Det är en reflektion av självet som ständigt söker efter bekräftelse, kontroll, dömande, försvarande och har osanna förväntningar.

Egot tror att den är sig själv, det vill säga människan själv.

Men egot är naturligtvis inte den du egentligen är. Egot är din självbild, din sociala mask, det är den roll du spelar. Din sociala mask lever på att bli omtyckt av andra. Den vill styra och lever på att ha makt, för egot lever i ständig rädsla för att inte duga som den är.

Vart kommer egot ifrån?

En filosofisk förklaring är att vi i grund och botten är andliga varelser med själar. För att leva i den här världen behöver dessa själar en skyddsdräkt, vilket är våra kroppar.

För att överleva i miljön har vi en hjärna som berättar när vi ska äta, vila eller undvika fara. Den här hjärnan är vårt ego.

Från början var egot till för att skydda oss på jorden. Men efter alla år började vi glömma bort vilka vi egentligen var och började identifiera oss med våra kroppar och sinnen.

Ju mer vi identifierade oss med våra kroppar, ju mer började de längta efter begär som njutningar i form av sex och mat.

Vår identifiering med våra kroppar har gjort oss beroende av sex och mat. Vi blir allt fetare och fetare hela tiden och det är våra kroppar som styr oss och inte tvärtom. Vi vill bara ha mer, mer och mer.

Egot har också gjort oss giriga och vi känner att det inte finns tillräckligt för alla. Detta leder till rädsla och oro som i sin tur leder till konkurrens och konflikt.

De flesta av oss har glömt bort vilka vi egentligen är och vi har slutat att lyssna på vår inre röst. Istället lyssnar vi på vårt ego vilket gör att vi styrs av rädsla och oro.

Inget kommer att förändras förrän vi kommer ihåg vilka vi egentligen är. Den oändliga andliga varelsen som är fast i den här kroppen.

Illusionen av egot

Låt säga att någon ropar ditt namn…

Du skulle snabbt vända huvudet för att se vem som ropade på dig.

Men du är inte ditt namn. Ditt namn är bara ett ljud som identifierar dig när någon vill få din uppmärksamhet.

Vad skulle hända om du ändrade namn, skulle du fortfarande vara dig själv?

Du byter kläder, frisyrer och färgar håret ibland. Ändrat detta vem du verkligen är?

Nej det gör det inte. Det ändrar bara ditt utseende.

Du kan byta jobb, bil eller hus men du kommer fortfarande vara samma person. Det är externa förändringar i din miljö men ditt ”inre jag” förändras inte för det.

De flesta tror att deras pengar, namn, jobb, karriär eller status är en del av dem. Om de skulle förlora sina pengar eller om något går sönder så skulle de känna att de förlorat en del av sig själva.

Den här typen av tänkande kan leda till onödigt lidande. När vi förstår detta inser vi att det är en illusion. Egot finns egentligen inte.

Befria dig från egot

När du förstår vad egot är och kan stiga över det, inser du att egot begränsar dig.

Om vi skulle stiga över egot, bredda vårt medvetande, släppa begränsande identifieringar och utvidga vår medvetenhet.

Det skulle kräva ett inre arbete.

Var och en av oss antar en specifik karaktär på livets scen genom egot. Det här egot är masken som döljer det riktiga jaget vi är. Identifieringen med karaktären vi spelar för oss att glömma vårt verkliga jag och tänka och agera i enlighet med det som egot identifierar sig med.

Vi glömmer vårt riktiga jag genom att se världen genom egots ögon. Det är anledningen till lidande, ilska, konflikter och andra negativa känslor.

Hur kan du stiga över egot?

Genom inre arbete som exempelvis koncentration och meditation.

Är det värt vår tid och ansträngning?

Det kommer leda till inre lugn, bättre fokus, mer sunt förnuft, bättre omdöme, lycka, förmåga att komma överens med människor och mycket mer.

Egot är vår identifiering med våra tankar, känslor, kroppar etc. Men har du någonsin ifrågasatt illusionen av egot eller undrat vem du egentligen är?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Personlighetstest: Är du INFJ?

Jag har en PDF-guide som förklarar personlighetstyper och ger dig en konkret beskrivning av vem du är och varför du agerar som du gör (med hjälp av Myer Briggs). Den är gratis. Ange din e-post nedan så skickar jag e-boken.