Heisenberg

Alan Watts: Livet du lever är vad du väljer att leva

Alan Watts var en brittisk filosof, författare och talare som var mest känd för att introducera österländsk filosofi för västvärlden. Han var en guru på sin tid och hans tal och föreläsningar lever vidare och har blivit väldigt populära. Det är framför allt en föreläsning om meningen med livet jag tycker är väldigt intressant.

Hur du hittar syfte och mening i livet

Känns livet tomt och meningslöst? Jag har en PDF-guide som hjälper dig hitta en större känsla av mening och syfte i livet.
Den är gratis. Ange din-epost nedan så skickar jag e-boken

Tänk om du kunde drömma

Tänk om du hade förmågan att drömma om precis vad du önskade varje natt. Och att du hade förmågan att drömma hela 75 års tid (eller så långt du ville) under 8 timmars sömn.

Du skulle troligtvis börja med att drömma om att uppfylla alla dina önskningar. Du skulle ha allt du någonsin har önskat och uppleva allt du någonsin drömt om.

Efter några månader med oändliga nöjen och önskningar varje natt skulle du vakna upp och känna. Wow! Det var helt fantastiskt. Men nu skulle jag vilja prova någonting annat.

Du skulle vilja drömma en dröm som inte är under din fullständiga kontroll. När någonting händer i drömmen som du inte vet vad det kommer att vara.

Du skulle söka spännande och farliga aktiviteter. Rädda prinsessor från drakar och gå på farliga äventyr. Du skulle utmana dina fiender och vilja bli överraskad.

Efter du hade gjort det en tid skulle du bli mer och mer äventyrlig och du skulle göra fler och fler förändringar med vad du skulle drömma varje natt.

Du skulle glömma bort att du drömmer och vilja tro att allt var på riktigt. Du skulle vilja testa hur långt du kunde gå.

Till slut skulle du drömma – om precis där du är just nu.

Din verklighet

Du skulle drömma drömmen om att leva livet som du faktiskt lever idag. Livet du lever med det oändliga mängden val du har att göra. Du skulle drömma om att inte vara gud.

Det skulle isåfall betyda att du inte är offer för ett system, en värld eller någon gud.

Livet du lever är vad du väljer att leva.

Men du erkänner det inte för dig själv. För du vill dra kortet att allting händer just dig hela tiden.

För om du tror att du är hjälplös och inte kan göra något. Om du ser livet som en enda stor risk som man behöver göra något åt – så är det inte ett bra liv.

Sanningen är att det inte finns någon poäng med att fortsätta leva om vi inte antar att vår livssituation är optimal. Det får dig att inse hur bra saker faktiskt är.

Den här idén innebär att vi alla i grunden är den fulla verkligheten själva. Även om du inte är gud har du möjligheten att påverka ditt liv själv. Du låtsas bara som du inte är det. Hör mer från Alan Watts på nedanstående klipp och lär dig mer om hur du blir mer medveten om detta med meditation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hur du hittar syfte och mening i livet

Känns livet tomt och meningslöst? Jag har en PDF-guide som hjälper dig hitta en större känsla av mening och syfte i livet.
Den är gratis. Ange din-epost nedan så skickar jag e-boken