Heisenberg

Rik pappa, fattig pappa: Vägen till ekonomisk frihet

Jag har flera gånger läst boken ”Rich Dad Poor Dad”, av Robert Kiyosaki, som är en bok som handlar om ekonomi och pengar. Jag läste först boken när jag var 14 år och har nu läst den för 100e gången. Här kan du läsa mer om mina tankar kring den berömda boken ”Rik pappa fattig pappa”.

Personlig utveckling: Hur du skapar goda vanor & bryter dåliga

Varför är det så att 4 % lyckas medan 96 % misslyckas. Jag har en PDF-guide som hjälper dig utveckla goda vanor, självdisciplin och visar hur du vinner (utan att ens försöka). Den är gratis. din e-post nedan så skickar jag e-boken.

Rik pappa, fattig pappa

Jag hittade det här guldkornet när jag var 14 år på mitt första sommarjobb. Jag lyckades på något sätt få in ljudboken i min gamla mp3-spelare och jag hade aldrig kunnat ana ett en bok skulle förändra mitt liv så mycket.

Robert Kiyosaki berättar i boken hur han hade två inflytelserika pappor i sitt liv. Den ”fattiga pappan” var hans biologiska far. Han var en intelligent och välutbildad man som predikade för sin son att vara flitig i skolan och få bra betyg för att sedan hitta ett tryggt arbete. Trots dessa till synes sunda värderingar gick det inte särskilt bra för honom ekonomiskt.

Den ”rika pappan” var hans bästa väns pappa. Han hade en liknande arbetsetik som hans biologiska pappa fast en annan vinkling. Den rika pappan trodde på att utbilda sina ekonomiska kunskaper och lära sig hur pengar fungerar och förstå hur pengar kan jobba för dig. Även om han saknade utbildning blev han så småningom miljonär genom att tänka annorlunda.

Boken är skriven från författarens perspektiv om hur den rika pappan tjänade pengar och alla de misstag som den fattiga pappan gjorde.

De rika jobbar inte för pengar

För att bli rik behöver du lära dig hur du kan få pengar att jobba för dig. Den rika pappan sa alltid till författaren att ”de fattiga och medelklassen jobbar för pengar. De rika har pengar som jobbar för dem”.

Kiyosaki märker genom egen erfarenhet att vanliga jobb bara är kortsiktiga lösningar på ett långsiktigt problem för att skapa välstånd och ekonomisk frihet.

När de sedan inser att de blivit löneslavar blir de kvar på grund av rädsla. Risken är annars att de inte kan betala sina räkningar, bli uppsagda eller behöva börja om från början. Det är priset för att lära sig ett yrke och sedan arbeta för pengar.

Lär dig ekonomi

Det handlar inte om hur mycket pengar du tjänar, utan hur mycket pengar du behåller i slutändan. Därför är det viktigt att förstå skillnaden mellan tillgångar och skulder.

Tillgångar är ekonomiska resurser som ägs för att generera avkastning och öka i värde. Kort förklarat är tillgångar resurser som genererar pengar till dig.

Omvänt är skulder ekonomiska belastningar för kostar pengar och troligtvis minskar i värde. Omvänt tar skulder pengar ur din fick på grund av kostnaden.

Detta innebär att din bostad inte är en tillgång, utan en skuld. Detta har lett till en del diskussioner efter boken släpptes men poängen är att bostaden inte genererar pengar till din plånbok varje månad, utan kostar pengar varje månad.

Din bostad kommer troligtvis inte öka tillräckligt i värde för att kompensera för kostnaden den medför. Om den i slutändan skulle göra det, så är avkastningen rätt låg i jämförelse med stabila tillgångar.

Hyresfastigheter klassas dock som tillgångar eftersom de kan generera mer passiva inkomster än kostnaden för drift och finansiering.

Vill du bli rik?

Fokusera på att köpa tillgångar när du verkligen förstår vad det är. Håll nere skulder och utgifter. På så vis kommer du öka din tillgångar allt snabbare.

Sköt ditt eget

De allra flesta förväxlar sitt yrke med sitt företag. De flesta tillbringar hela sina liv på att arbeta med någon annans företag och gör andra företagare rikare än de själva.

Det finns två viktiga poänger i det här kapitlet:

 • Börja investera i inkomstgenererande tillgångar så snart som möjligt. Lägg inte dina pengar på ekonomiska belastningar som inte har något verkligt värde när de kommer hem innanför dörren.
 • Håll sedan utgifterna nere, minska dina ekonomiska belastningar och bygg flitigt upp en bas av stabila tillgångar.

Den huvudsakliga anledningen varför en majoritet av de fattiga och medelklassen är sparsamma är för att de inte har någon trygghet. De måste hålla fast vid sina jobb och spela allt säkert. De har inte råd att ta några risker i livet.

Skatt och företagande

De rika förstår varför man startar företag och hur man på så vis med lagliga sätt kan minska sin skatt. Låt oss jämföra hur företag betalar skatter till skillnad mot vanliga löntagare.

Företag:

 1. Tjänar
 2. Konsumerar
 3. Betalar skatt

Löntagare:

 1. Tjänar
 2. Betalar skatt
 3. Konsumerar

Löntagare konsumerar sina pengar efter skatt och företagare konsumerar sina pengar innan de betalat skatt. Det är en viktig skillnad.

De rika skapar pengar

Att ”skapa pengar” betyder att hitta möjligheter som inte andra har förmåga, kunskaper, resurser eller kontakter att göra. Författaren förklarar att det finns två typer av investerare:

1. Amatörer som överlåter sina pengar till sin bankman eller fondförvaltare. Det är på det här sättet som de flesta investerar.

2. Professionella som letar efter egna investeringar och undersöker marknaden för att hitta affärer.

Professionella investerare har tre saker gemensamt:

 • Hittar möjligheter på marknaden som amatörer inte ser
 • De samlar in och reser kapital för sina investeringar
 • Arbetar med andra smarta människor

Jobba för att lära dig – inte för pengar

Den ”fattiga pappan” var intelligent, välutbildad och arbetade för pengar på grund av vad tryggheten betydde för honom. Den ”rika pappan” blev en miljonär genom att arbeta för att lära.

Överkomma hinder

Den huvudsakliga skillnaden mellan rika och fattiga personer är hur de hantera rädslor och hinder. Rädsla är ett av de fem största hindren alla stöter på under sina resa att bli ekonomiskt oberoende:

1. Rädsla
2. Pessimism
3. Lathet
4. Dåliga vanor
5. Arrogans

Misslyckandet att överkomma dessa hinder är anledningen varför många som har kunskaper om ekonomi ändå inte lyckas skaffa tillgångar som genererar kassaflöden varje månad.

Rädsla

Rädslan att förlora pengar är ett faktum som investerare. Kiyosaki noterar att han aldrig träffat en rik person som aldrig förlorat pengar, men han har träffat mängder med människor som aldrig förlorat en krona för att de aldrig investerat.

Investerare som endast agerar på en ”säker affär” är paralyserade av rädsla. Personer som inte kan tänka stort är de som nästan aldrig lyckas som investerare.

Pessimism

Alla har tvivel som påverkar självförtroendet och det är lätt att hamna i fällan och fråga ”Tänk om?”.

Speciellt när vänner och familj konstant påminner dig om dina risker och potentiella misslyckanden.

Saker som ekonomin, stigande räntor eller hyresgäster som inte betalar sina hyror är vanliga ”tänk om”-rädslor som de flesta har.

Även om det är viktigt att beakta detta, så är det också viktigt att inte låta pessimister överta din självkontroll. Annars kan du bli förhindrad och förlora möjligheter.

Lathet

I dagens uppkopplade värld är det enkelt att förväxla att vara upptagen med att faktisk åstadkomma saker som spelar någon roll. Enligt boken är de mest upptagna människorna oftast de mest lata.

Upptagna människor kommer till kontoret tidigt och lämnar sent. De tar med sig jobbet hem för att göra klart på kvällen eller helgen.

Innan de hinner blinda har allt det viktigt i deras liv redan försvunnit. Istället för att vara en löneslav är framgångsrika personer proaktiva och tar hand och sig själva först.

Dåliga vanor

Dina vanor kontrollerar ditt beteende. En ekonomisk vana de flesta har är att betala sina räkningar innan de betalar sig själva. Vi skriver mer om goda och dåliga vanor i följande inlägg.

Vilket innebär att det oftast är lite kvar i slutet av månaden för att investera i till exempel tillgångar.

Genom att betala dig själv först (även om du inte har tillräckligt med pengar att betala andra) gör dig starka mentalt och ekonomiskt. Det är en form av omvänd psykologi.

När du utvecklar vanan att få betalt först blir du motiverad att hitta andra typer av tillgångar som exempelvis fastigheter.

Arrogans

Investerare vet vad dom tjänar pengar på. Men det är saken de inte vet, och som de inte vet att de inte vet, som gör att de förlorar pengar.

När människor blir arroganta så tror de inte att det spelar någon roll. Boken föreslår att filtrera bort negativa människor och deras rädslor från ditt liv. Fokusera istället på den stora bilden och fråga dig själv alltid ”Vad får jag ut av det?”.

Hur du kommer igång

Boken avslutar med en del för att komma igång. Författaren säger att det finns guld överallt men de flesta är inte tränade att se det.

En anledning är att vi blivit upplärda från en tidig ålder att arbeta för någon annan, konsumera det vi tjänar på belastningar och låna det vi saknar.

Den som väljer att bli en i mängden tar sig aldrig tiden att utveckla sin ekonomiska förmåga. Här är de tio stegen att följa för att upptäcka guldet som finns framför dig.

1. Hitta en anledning som är större än verkligheten: andens kraft

Först måste du hitta ditt ”varför”. Du måste ha en stark anledning eller syfte att göra det du gör. Ett sätt att hitta ditt varför är genom att lyssna till din inre röst.

2. Gör dagliga val: kraften i valet

Förstå kraften av dina handlingar och välj dem noggrant dagligen, vilket innebär vanan att utbilda dig.

3. Välj vänner noggrant: föreningens kraft

Välj dina vänner noggrant och var försiktig med att lyssna på fattiga och rädda personer.

4. Behärska en formel och lär dig sedan en ny: kraften av att lära sig snabbt

Behärska kraften att lära dig nya kunskaper snabbt och utveckla en formel för att tjäna pengar.

5. Betala dig själv först: kraften av självdisciplin

Betala dig själv först genom att ha en bra självdisciplin och hantera kassaflöden, människor och din tid.

6. Betala dina rådgivare bra: kraften av goda råd

Välj fantastiska människor till ditt team och betala dem generöst för deras råd. Ju mer de tjänar desto mer pengar tjänar du.

7. Investera tidigt: kraften att få något för ingenting

Fråga dig själv hur du får tillbaka dina pengar genom att fokusera på avkastningen av investeringen först, följt av avkastningen på investeringen.

8. Använd tillgångar för att köpa lyxsaker: fokusets kraft

Använd pengar som genereras från dina tillgångar för att köpa lyxsaker genom att fokusera på självdisciplin för att dirigera pengar för att tjäna mer.

9. Välj hjältar: mytens kraft

Ha en förebild som du kan följa och lära dig av.

10. Lär och du ska få: kraften att ge

Förstå att för att få någonting, så måste du först ge någonting.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att boken såhär cirka 15 år senare fortfarande är högaktuell för mig. Den fick mig att återigen utvärdera mina ekonomiska mål och gå igenom om jag lever upp till dem idag.

Jag kan konstatera att jag behöver arbeta mer efter lärdomarna från boken. Kom du fram till samma slutsats?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Personlig utveckling: Hur du skapar goda vanor & bryter dåliga

Varför är det så att 4 % lyckas medan 96 % misslyckas. Jag har en PDF-guide som hjälper dig utveckla goda vanor, självdisciplin och visar hur du vinner (utan att ens försöka). Den är gratis. din e-post nedan så skickar jag e-boken.