Heisenberg

Meditation: Din insiderguide till varför du ska meditera

Meditation och mindfulness har blivit alltmer populärt. Kanske är det inte så konstigt när psykisk ohälsa ses som ett av de största hälsoproblemen? Om du känner sig stressad, nere eller oroad för framtiden är det viktigt att förstå att du inte är ensam.

Meditation kan isåfall vara rätt verktyg för att du ska hitta ett inre lugn. Men vad är egentligen meditation och varför ska man meditera? När något upplevs som värdefullt skapas större mening och därför kommer jag dela min erfarenhet av meditation och varför du ska göra det till en daglig vana för att öka motivation och välbefinnande.

Innehållsförteckning

Så många tankar tänker du

När jag tänker på det är jag nog en inofficiell expert på negativt tänkande. Med höga ambitioner och mål är det inte ovanligt att jag både börjar och avslutar dagen med att oroa mig för saker som kan gå fel – men som sällan gör det.

Enligt forskningen är jag långt ifrån ensam med att oroa mig och tänka negativa tankar. Den genomsnittliga personen tänker så mycket som 12 000 – 60 000 tankar varje dag. Av alla dessa tankar är 80 % negativa och 95 % exakt samma tankar som dagen innan. Det innebär att det finns en tendens hos människor att fokusera på det negativa och upprepa detta dag efter dag.

Lär dig meditera

Jag har en PDF-guide som förklarar hur hjärnan fungerar och hur du lär dig meditera för bättre livskvalitet. Den är gratis. Ange din e-post nedan så skickar jag e-boken.

Varför du tänker negativa tankar

Vår tendens att fokusera på det negativa kallas negativitetsbias. Detta psykologiska fenomen förklarar varför vi dras till negativa nyheter, fokuserar på kritik (istället för beröm) och har svårt att komma över traumatiska upplevelser.

Låt säga att du har en väldigt bra dag och sedan får du ett kritiskt mejl från en kollega som gör dig irriterad. När du sedan kommer hem från jobbet och någon frågar hur din dag har varit, så svarar du att den var hemsk – även om den var väldigt bra förutom en negativ incident.

Hela dagen snurrar tankarna runt om våra jobb, hälsa, ekonomi, familj eller vad andra tycker eller tänker om oss. Ofta är vi inte ens medvetna om den här inre rösten i våra huvud som ändå är den största källan till stress i våra liv. Den här negativa tendensen är sannolikt ett resultat av evolutionen. För våra förfäder kunde det vara en fråga om liv och död att ägna uppmärksamhet åt hot eller faror i världen. Deras arv är en hjärna som fokuserar på negativa tankar som kan leda till ångest och depression.

Tänk på vad du tänker på

Om du någonsin sätter dig ned tyst i fem minuter och lyssnar på dina tankar inser du snabbt vad mycket som far runt i ditt huvud. Om vi tog oss tiden att skriva ner alla tankar så skulle vi skriva en bok varje dag. Men skulle det vara en bok som någon skulle vilja läsa?

Du märker ganska snabbt hur många tankar som är värdelösa och obetydliga. Det skulle sannolikt vara en bok full av oro, rädsla, ångest och kritik mot oss själva och andra utan särskilt många positiva kapitel. Snart märker du alla ord, kommentarer, frågor, svar och vandrande tankar som du kanske inte ens är medveten om.   

Du är vad du tänker

Troligtvis är du inte medveten om allt ändlösa tänkande som sker varje dag. Det mesta av detta tänkande är en automatisk process, en mental vana. Det är först när du behöver fokusera på något som du blir medveten om alla tankar som distraherar ditt fokus och tar din uppmärksamhet.

Tankarna fortsätter hela dagen när du klär dig, äter, går, arbetar, åker bil, pratar eller duschar. Det fortsätter när du är ensam och när du är i sällskap. Det fortsätter tills du somnar. Det är en ständig inre röst som bara fortsätter och fortsätter.

Ibland kan alla dessa tankar bli tröttsamma och utmattande, särskilt när du är bekymrad eller oroad över någonting. För att tänka på något annat väljer vissa människor att ta droger, dricka alkohol eller andra aktiviteter – men det är inte lösningen på problemet.

Allt detta sker som en automatisk mental process och vi går på autopilot. Som tur är kan processen stoppas eller åtminstone lugnas ned. Frågan är hur vi övervinner hjärnans tendens att fokusera på det negativa som tar en väldigt stor del av vår energi? Hemligheten är meditation.

Vad är meditation?

Meditation är en av de bästa teknikerna vi känner till för att motverka hjärnans negativa tendenser och öka välbefinnandet. Att gå ner från 60 000 tankar till 12 000 tankar eller mindre sparar dig en hel del onödig oro, tid och energi som kommer bidra till ett inre lugn och frid. När tankarna saktar ner kommer du kunna fokusera bättre vilket gör dig mer effektiv när du studerar, arbetar eller löser komplicerade uppgifter.

Meditation har utövats i tusentals år. Det är lite svårt att definiera vad det betyder eftersom det skiljt sig mellan olika kulturer och religioner. Till en början användes meditation inom österländsk andlighet för att djupare förstå de heliga och mystiska krafterna i livet. Det kom till västvärlden under 1900-talet och används idag huvudsakligen för avslappning och för att motverka stress.

Meditation är egentligen ett samlingsnamn för olika tekniker där man fokuserar på ett föremål, tanke eller aktivitet för att träna uppmärksamhet och medveten närvaro. Syftet med meditation är att lugna sinnet och bli medveten om alla tankar som dyker upp i hjärnan och upptar vår uppmärksamhet. Genom regelbunden meditation kan du lära dig att hantera både tankar och känslor som har visat sig öka välbefinnandet, minska stress och påverka blodtrycket positivt.

Vad gör man när man mediterar?

För att lugna sinnet och bli mer medveten om alla dessa tankar som dyker upp hela tiden måste vi träna hjärnan. När vi mediterar tränar vi hjärnan att fokusera på en sak i taget. Det kan vara andetaget, ett mantra eller till exempel ett ljus. När vi gör det kan vi lära oss att släppa taget om tankar och intryck som inte är viktiga och fokusera på att vara här och nu. När tankarna får stillas och tystas ned blir vi mer närvarande i oss själva och kan lyssna till vår inre röst.

Vad är meditation bra för?

Förutom att bli mer medveten och motverka hjärnans negativa tendenser finns en lång lista med positiva effekter som är vetenskapligt bevisade. När du mediterar kan du uppleva positiva psykologiska insikter som:

 • Nya perspektiv vid stressiga situationer
 • Bli bättre på att hantera stress
 • Öka självmedvetenhet
 • Fokusera på nuet
 • Minska negativa tankar
 • Öka fantasin och kreativiteten
 • Öka tålamod och tolerans

Meditation kan också ha positiva effekter på din hälsa och välmående, särskilt vid besvär som förvärras av stress. Det kommer ny forskning på området hela tiden som föreslår att meditation kan hjälpa människor bota eller lindra sjukdomar och tillstånd som:

 • Ångest och oro
 • Astma
 • Cancer
 • Kronisk smärta
 • Depression
 • Hjärtsjukdom
 • Högt blodtryck
 • Sömnproblem
 • Huvudvärk

Även om meditation inte ersätter traditionella behandlingar visar forskningen att den gör dig friskare. Den senaste forskningen har också visat hur meditation påverkar hjärnan och att du tränar hjärnan att ändra hur nervceller kommunicerar. En annan studie visade att meditation ökar den gråa substansen i hjärnan. Den viktiga substansen som påverkar allt ifrån inlärning, sinnestillstånd till andra positiva egenskaper.

Kanske är det därför kända och framgångsrika personer som Bill Gates, Michael Jordan, Paul McCartney, Jerry Seinfield och Ray Dalio mediterar? Även en sådan lista skulle kunna skrivas lång.

Inre lycka och uppvaknandet

Det första målet är att lugna sinnet och bli mer medveten om alla tankar som tar upp vår uppmärksamhet. Genom att meditera lär du dig hantera både tankar och känslor som kommer leda till ett ökat välbefinnande, glädje och inre frid. Även om dessa fördelar är lockande finns ett högre mål – sann lycka eller uppvaknandet.

För vart kan vi hitta sann lycka egentligen? Vi omges idag av otroliga mängder rikedom och bekvämligheter som döljer våra känslor av missnöje, ångest och depression. Känslan av helhet som vi ofta söker efter utanför oss själva är en del av vår natur. Tyvärr har vi blivit så vana att leta utanför oss själva att vi inte vet hur vi ska upptäcka denna inre rikedom.

Frihet från lidande

Uppvaknande betyder frihet från lidande och innebär en insikt om den ultimata sanningen. Ett sinne med den här typen av insikt förstår att egot bara är en konstruktion och egentligen inte finns. Det är en illusion. Vår upplevelse som människor är högst verklig för oss men vi kan varken födas eller dö. Det finns inget lidande eftersom det inte finns någon separation.

Vi är alla källan som upplever sig själv i olika former – som människor, djur, växter, stjärnor och allt annat som är skapat. Om vi alla är källan så är vi alla ett med den. Ett sinne med den här typen av insikt upplever livet och döden som ett enda stort äventyr med syftet att visa kärlek till allt och alla.

Den andliga sidan eller uppvaknandet är faktiskt inte så mystiskt som det låter. Hela processen kan beskrivas som att se livet för vad det verkligen är och leva varje ögonblick från den förståelsen. Det kräver att man rensar bort alla oväsen som skapas av stressen och oron i våra liv. När vi lär oss att sitta ner och lugna våra sinnen, så kommer de djupaste nivåerna av vårt medvetande börja lysa.

Steg för steg kommer du börja se hur vackert livet verkligen är och sedan handla utifrån den förståelsen i allt du gör. Uppvaknandet och en djupare mening med livet är egentligen inte så religiöst i sin natur, men tillgängligt för alla.

Slutsats

Avslutningsvis är det här bara några anledningar till att du bör meditera regelbundet. Vad har du för anledning för att inte meditera varje dag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lär dig meditera [Guide]

Jag har en PDF-guide som förklarar hur hjärnan fungerar och hur du lär dig meditera för bättre livskvalitet. Den är gratis. Ange din e-post nedan så skickar jag e-boken.