Heisenberg

Framgång – hur blir man framgångsrik?

Alla vill vara framgångsrika och vi gör saker vi tror kommer leda till framgång. Men vet vi verkligen vad framgång betyder? Och har framgång bara med karriären och pengar att göra? Om så är fallet, hur kommer det sig att det finns så många rika människor som är olyckliga?

Innehållsförteckning

Hur definierar du framgång?

När man läser definitionen av framgång står det: ”att lyckas med något och uppnå eller överträffa bestämda mål eller förväntningar”. Det betyder kort och gott att man lyckas uppnå en förväntan eller ett mål.

Enligt normen innebär det i regel pengar, karriär eller status. Men hur kommer det sig att det finns personer som lyckats uppnå otrolig framgång utan att känna någon glädje? Se till kändisar som Avicii, Amy Winehouse eller Robin Williams.

Det var personer som lyckats med allt man kan tänka sig och hade miljontals fans världen över, vilket borde stämma överens med definitionen av framgång.

Men trots en otrolig framgång lyckades de gör alla glada förutom dem själva, vilket leder till ett citat av Tony Robbins:

Success Without Fulfillment Is the Ultimate Failure

Tony Robbins

Det finns uppenbarligen några vanliga misstag vi gör när vi försöker förstå vad ordet framgång faktiskt betyder.

Först och främst tar vi oss inte tiden att slå upp ordboken, leta upp definitionen och sedan själv definiera vad framgång betyder för oss. Vi bara tror oss veta vad det betyder men har i själva verket inte någon aning.

Av de definitioner jag läst tycker jag Earl Nightingale har den bästa:

Success is the progressive realization of a worthy ideal. If a man is working toward a predetermined goal and knows where he’s going, that man is a success. If he’s not doing that, he’s a failure.

Earl Nightingale

Framgångsrika personer är de som gradvis förverkligar ett värdigt ideal eller mål. Ett ideal är en ide om det perfekta tillståndet (hur du vill att ditt liv faktiska ska vara!).

Det är en person som vill något och jobbar hårt för att uppnå det målet. Läraren som arbetar som lärare för det är vad den personen ville göra. Det är personen som driver restaurangen för att det var den personens dröm. Personer som lever efter deras värderingar.

Hur du hittar syfte och mening i livet

Känns livet tomt och meningslöst? Jag har en PDF-guide som hjälper dig hitta en större känsla av mening och syfte i livet.
Den är gratis. Ange din-epost nedan så skickar jag e-boken

Leva upp till samhällets förväntningar

Det utfördes en gång en undersökning på arbetande män där de fick besvara frågan varför de arbetar och varför de går upp på morgonen.

19 av 20 hade ingen aning.

De flesta svarar att de går upp för att alla andra går till jobbet på morgonen och det är anledningen varför de gör det. De hade i själva verket ingen uppfattning eller tanke om vad framgång faktiskt betyder.

Vi lever i en värld där vi istället lyssnar på hur andra definierar framgång istället för att bilda oss en egen uppfattning. Vi lyssnar på samhällets förväntningar om framgång som ett stort hus, tryggt jobb, vacker fru, exklusiv bil och några miljoner på kontot.

Det är givetvis inte något fel att ha (eller vilja ha) sådana saker men vi måste ifrågasätta om dessa saker verkligen betyder framgång för oss.

Sedan tror vi bara det finns vissa typer av framgång som exempelvis karriär eller pengar. Men sanningen är att det finns många olika typer av framgång som att bidra till andras liv, kämpa för något man verkligen tror på, att bli en god person med integritet och att uppnå vår fulla potential.

Se bara på några av världens mest framgångsrika människor genom tiderna som Martin Luther King, Mahatma Gandhi eller Nelson Mandela. Det här är personer som var tillräckligt framgångsrika för att bli ihågkomna i all oändlighet.

Borde inte det vara definitionen av framgång?

Konsten att sätta mål för framgång

Studier inom framgång har visat att endast 5 % blir framgångsrika. Om vi utgår ifrån 100 personer kommer det se ut såhär vid 65 års ålder:

 • 1 person kommer vara rik
 • 4 personer ekonomiskt oberoende
 • 5 personer jobbar
 • 54 personer fattiga

Även om den här studien troligtvis utgår ifrån en förenklad definition av framgång så är ändå resultatet intressant.

Varför misslyckas så många?

Ett vanligt misstag vi gör är att sätta för låga mål i förhållande till vår potential. Vi saknar helt enkelt förmågan att sätta inspirerande och konkreta mål i vårt liv.

Har du skrivit upp dina mål? Om inte kan man ganska enkelt gissa hur ditt liv ser ut.

Som vi såg är definitionen av framgång det gradvisa förverkligandet av ett värdigt ideal eller mål. Det innebär att framgång både är ett mål och en process. Många av oss tror felaktigt att framgång bara handlar om att uppnå sina mål.

Om vi bara jobbar för att uppnå våra mål och misslyckas, så blir vi deprimerade. Men tittar vi tillbaka på vem som blir framgångsrik så är det personen som gradvis förverkligar ett värdigt ideal eller mål.

Det är personen som gör det som de ville göra. Säljaren som vill bli bäst på företaget och jobbar mot det målet. Den som medvetet gör ett förutbestämt jobb för att de har bestämt sig för det.

Men det är bara en av 20 som gör det. Vill du vara en sådan person?

Leva det goda livet

Oavsett hur mycket pengar du har, hur många böcker du läst och hur många länder du rest till så betyder det ingenting om du inte mår bra.

Den största glädjen i livet är att kunna arbeta med saker som gör oss lyckliga. När vi strävar efter våra mål med entusiasm och glädje blir processen en större framgång än framgången att faktiska uppnå målen. Med andra ord handlar framgång mer om resan än slutdestinationen.

Samtidigt kan vi inte kalla oss framgångsrika om vi ignorerar våra familjer eller tjänar pengar på bekostad av vår hälsa. Det finns ingen framgång i världen som kan skiljas från rätt livsstil.

Framgång är helt enkelt en mycket individuell och subjektiv fråga för oss alla…

Vi måste därför tänka ut vår egen definition av framgång. När vi väl definierat framgång för oss måste vi sedan ta tiden att säkerställa att den är korrekt, uppdaterad och att vi faktiskt lever efter den.

Det handlar om att vara så bra vi kan vara när det kommer till vår karaktär och vad vi bidrar med. Att leva livet fullt ut och sprida glädje till människor omkring oss. När det gäller karaktär handlar det om att bli den bästa personen vi kan vara i våra närmaste relationer. När det gäller att ge tillbaka till världen handlar det om att göra ett arbete som har betydelse och påverkas andras liv positivt under resans gång.

Hitta balans med livshjulet

Sedan jag började skriva ner mål inom alla kategorier har mitt liv blivit mycket mer balanserat. Det här är kategorierna jag jobbar med dagligen.

livshjulet-framgang

Mitt livshjul innehåller kategorierna:

 • Hälsa
 • Relationer
 • Karriär
 • Ekonomi
 • Personlig utveckling
 • Bidrag till världen
 • Andlighet
 • Glädje & avslappning.

Utgångspunkten är att de 8 delarna i livshjulet bör finnas med i varje människas liv för en total balans. Alla delarna ska få fokus och utrymme och om en del blir för dominant på bekostnad av en annan under längre tid börjar vi må dåligt.

Därför är det viktigt att beakta de olika delarna och följa upp dessa löpande. Här kommer en kortfattad förklaring till de olika delarna i livshjulet som du kan anpassa som du vill.

Hälsa

Din hälsa innefattar din fysiska, känslomässiga och psykiska välmående och hur du trivs med dig själv och din kropp.

Being the richest man in the cemetery doesn’t matter to me. Going to bed at night saying we’ve done something wonderful… that’s what matters to me.

– Steve Jobs

Relationer

Dina relationer innefattar förhållandet med din partner, vänner och familj. Om du inte befinner dig i ett förhållande så betyder det förhållandet med dig själv.

Relationships are hard for sure. Intimate relationships especially. It’s where the most pain in life comes for people. But it’s also where most juice in life comes from.

– Tony Robbins

Karriär

Din karriär innefattar ditt yrke, oavsett om du är företagare, entreprenör, anställd eller till och med hemmafru.

Do what you love, and you’ll never work another day in your life.

– Confucius

Ekonomi

Din ekonomi innefattar dina pengar, besparingar, förmögenhet, investeringar, tillgångar med mera.

The rich don’t work for money. They make the money work for them.

– Robert Kiyosaki

Personlig utveckling

Personlig utveckling innefattar aktiviteter som förbättrar medvetenhet och identitet, utvecklar talanger och potential, bygger humankapital och underlättar anställbarhet, förbättrar livskvalitet och bidra till att förverkliga drömmar och ambitioner.

Knowledge is power, but knowledge about yourself is self empowerment.

– Joe Dispenza

Bidrag till världen

Bidrag till världen innefattar hur du bidrar till världen utanför ditt eget liv. Detta kan till exempel vara välgörenhet i olika former.

Always give without remembering and always receive without forgetting.

– Brian Tracy

Andlighet

Andlighet innefattar din relation till dom existentiella frågorna, kanske en tro på någon högre makt, gud, universum eller annat. Ett sätt att hitta sin andlighet är genom meditation.

The Best Way to Predict Your Future is to Create It.

– Abraham Lincoln

Glädje & avslappning

Glädje och avslappning innefattar vad du gör för att ha roligt och slappna av i livet. Vad du gör på din fritid, dina hobbies, passion och vad som får dig att skratta.

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did do. 

– Mark Twain

Det här är sättet jag ser på framgång och målsättning och som du märker är frågan väldigt individuell och subjektiv. Därför måste man ställa sig själv frågan: vad betyder framgång för mig och hur når jag dit?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hur du hittar syfte och mening i livet

Känns livet tomt och meningslöst? Jag har en PDF-guide som hjälper dig hitta en större känsla av mening och syfte i livet.
Den är gratis. Ange din-epost nedan så skickar jag e-boken